Cine crede că Ierusalimul se rezumă doar la Iisus, creștinism, iudaism, islam, credință și pioșenie, se înșeală. Ierusalimul și, prin extindere, restul statului Israel, ne uimesc și ne captează atenția prin mulțimea și diversitatea punctelor de interes care te atrag mereu și mereu spre aceste locuri. Dacă în articolul precedent (https://roform.ro/unicul-yerushalayim-vechiul-oras-ierusalim/) am străbătut vechiul oraș asemeni pelerinilor, acum ne vom îndepărta de el și de imaginea clasică a unui pelerinaj.
Dacă ai plecat în Israel cu copiii, atunci nu ai voie să ratezi o vizită la Grădina Zoo Biblică din Ierusalim. Aceasta este renumită pentru colecția sa de animale prezentate în Vechiul Testament, precum și pentru succesul obținut în reproducerea speciilor pe cale de dispariție. Zoo-ul biblic din Ierusalim este amplasat pe muntele Scopus, pe două nivele. Pe teritoriul său există un lac mare, cascade, căi convenabile pentru mersul pe jos. Dacă doriți, vă puteți întinde pe gazon la umbra. Vara, animalele sunt mai active în după-amiaza, când căldura amiezii cade. Cine nu vrea să meargă, poate călări un tren, care va aduce vizitatorii de la etajul inferior până la vârf. Va fi interesant pentru copii să viziteze zona de locuit unde puteți atinge și hrăni iepuri, capre și cobai. Tot aici se află și un imens acvariu care se întinde pe 7.000 mp şi găzduieşte peşti şi alte vieţuitoare marine în 1,89 milioane de litri de apă sărată. Spațiul este superb amenajat și merită să petreci aici, cu copiii, măcar câteva ore.
- La zoo..
- La zoo…
- Printre animale…
- Spre animale…
- La elefanți
- La elefanți
- Leneveală
- Girafele
- Trenulețul
- Zoo Ierusalim
- Zoo Ierusalim
În cu totul altă atmosferă ne introduce o vizită la Memorialul Yad Vashem, muzeul Holocaustului din Ierusalim. Un million de oameni vizitează în fiecare an Memorialul Yad Vashem deschis publicului în 1957, evrei și cei mai mulți, neevrei, pentru a vedea cu ochii lor unde duce ura față de celălalt și pentru a nu uita niciodată. Istoria Holocaustului începe în muzeul construit sub forma unui culoar al morții, cu 10 săli de expoziție reprezentând câte o etapă a Holocaustului. Ajungerea la putere a lui Hitler și monstruozitatea propagandei antievreești deschide cumplita poveste. Vocea lui Hitler și uralele celor care l-au urmat răsună în difuzoare. Svastica, steagul nazist, afișe care îndeamnă la crimă apasă atmosfera întunecată. Evreii din fiecare țară își spun povestea la Yad Vashem. Închiși în ghetouri, evreii polonezi au încercat din răsputeri să își spună povestea când încă mai erau în viață și să avertizeze lumea civilizată față de moartea care îi aștepta. Muzeul include Sala Numelor, o impresionantă încăpere cu un zid de 10 metri înălțime care expune 600 de fotografii ale victimelor și dosare cu 2,2 milioane de pagini de mărturii despre Holocaust, plus un spațiu la fel de mare pentru marturii care vor fi adunate în continuare.
România are camera ei în culuarul morții de la Yad Vashem. Ytzhak Artzi era evreu român din Siret, care se mutase la București. A ajutat la salvarea copiilor evrei din lagărele de deportare din Transnistria. S-a implicat în organizarea imigrării clandestine a evreilor din Europa către Palestina aflată sub mandat britanic. Într-un labirint întunecat de oglinzi, lumânări aprinse țin vii numele micilor îngeri. Nu toată populația țărilor în care a avut loc Holocaustul a luat parte la crime. Mulți au încercat să își ajute semenii, iar cei cunoscuți sunt cinstiți pe marea Alee și Grădină a Drepților între Popare care numără 27,362 de nume. Cele mai mulți drepți sunt polonezi : 6992. România numără 66 de drepți între popoare. Printre aceștia sunt cinstiți regina Mamă Elena sau Traian Popovici, avocat și primar al Cernăuțiului care a salvat 20.000 de oameni. De menționat că accesul copiilor până în 15 ani nu este permis decât în grădini, fără să aibă voie să viziteze sălile Memorialului.
- Yad Vashem
- Yad Vashem
- Yad Vashem
- Yad Vashem
- Yad Vashem
- Yad Vashem
- Yad Vashem
- Yad Vashem
- Yad Vashem
- Yad Vashem
- Yad Vashem
- Yad Vashem
Pentru schimbarea atmosferei, piața Mahane Yehuda este un reper important in viata Ierusalimului pe care nu trebuie să-l ratăm. Cam 250 de tarabe si magazine adună cam tot ce-ai avea nevoie pentru pregătit masa. Degustări, aglomerație, târguială, atmosferă, miresme și condimente orientale îți încântă simțurile la tot pasul.
- Piața Mahane Yehuda
- Piața Mahane Yehuda
- Piața Mahane Yehuda
- Piața Mahane Yehuda
- Piața Mahane Yehuda
- Piața Mahane Yehuda
- Piața Mahane Yehuda
- Piața Mahane Yehuda
Părăsind pentru o zi Ierusalimul, ne putem începe ziua cu o vizită matinală la Betleem, unde este bine să ajungem cât mai devreme, preferabil imediat după ora 7.00, astfel încât să nu stăm la cozi lungi pentru a intra la locul nașterii lui Iisus. Biserica Naşterea Domnului din Bethleem este unul dintre cele mai vechi lăcaşe creştine din lume păstrate până în zilele noastre şi unul dintre cele mai importante locuri creştine de închinare. Monumentul a fost ridicat pe locul peşterii în care S-a născut Mântuitorul Iisus Hristos, în partea de răsărit a orașului Bethleem, la o distanţă de aproape zece kilometri de Ierusalim.
Complexul ce include Biserica Naşterea Domnului se întinde pe circa 12.000 de metri pătraţi şi include în afara bisericii propriu-zise, o mănăstire ortodoxă, una catolică şi una de rit armean. În anul 326, Sfântul Împărat Constantin împreună cu maica sa, Sfânta Elena, au hotărat ridicarea unei biserici deasupra peşterii – prima biserica închinată Naşterii Domnului, la 31 mai în anul 339. Lăcaşul avea să fie, însă, distrus, în anul 530, de către împăratul Justinian, tocmai pentru a ridica aici o biserică mult mai impunătoare, cea care s-a păstrat până în zilele noastre. În anul 614, în perioada invaziilor perşilor, Biserica Naşterii Domnului a rămas intactă, mărturiile vremii arătând că invadatorii fuseseră impresionaţi mai ales de o reprezentare a Magilor care s-au închinat Pruncului, aducând daruri, aflată în biserică. Scena întruchipa magii – în fapt călători de origine persană – prezentaţi în tabloul Naşterii Domnului.
De intreg ansamblul arhitectural sunt legate mai multe povești acre mai de care mai frumoasă. Astfel, de exemplu, o cruce formată din cinci găuri în stâlpul al șaselea din dreapta se crede că este locul în care fecioara Maria a apărut și și-a înfipt degetele, de unde au ieșit roiuri de viespi care au zburat în afara bisericii și i-au ucis pe cei care voiau să îi omoare pe creștinii refugiați în biserică.
Dacă călătoriți în grupuri mari, aveți nevoie să luați un ghid, dar și un grup mare se poate împărți in mai multe grupulețe mici, inainte de a intra în piațeta din fața bisericii, și atunci nu mai este nici o problemă. Pentru cei ce doresc să facă cumpărături, Betleemul este mai ieftin decât alte zone din Israel, deoarece nu există TVA și prețurile sunt mai mici pe teritoriul aflat sub autoritatea palestiniană.
- Betleem
- Biserica nașterii, Betleem
- Biserica nașterii, Betleem
- Biserica nașterii, Betleem
- Betleem
- Betleem
- Biserica nașterii, Betleem
- Biserica nașterii, Betleem
- Locul nașterii, Betleem
- Crucea viespilor
Dacă vrei să vezi cât mai multe și te trezești de dimineață, după vizitarea Betleemului ai putea să te indrepți către granița cu Iordania pentru a te bucura de o zi plină. Astfel, trecând pe drumul bunului samarinean, te îndrepți spre Marea Moartă având în fața ochilor înălțimile Muntelui Nebo, cel de unde Moise a privit spre Țara Sfântă. Dacă te abați puțin la stânga, vei avea ocazia să vizitezi cel mai vechi oraș al lumii, Ierihon. Iar aici, pe lângă atmosfera tipică orașelor arabe, vei avea ocazia să te reculegi la superbul așezământ monahal românesc din Ierihon. Nu departe de Ierihon, ne așteaptă vestitul râu Iordan, cel în care Iisus a fost botezat de către Ioan Botezătorul. Iordanul separă Iordania de Israel și, în același timp, se pot vedea pelerini intrând în apa și de pe malul iordanian, și de pe cel israelian. De fapt, s-a stabilit de câțiva ani că adevăratul loc al botezului nu este chiar acolo, pe Iordan, ci la vreo 300 de m de acest loc, pe un afluent aproape sec al Iordanului, aflat acum în Iordania. Astfel, turiștii care vin din Iordania, au ocazia să viziteze ambele locuri.
Plecând de la Iordan spre Marea Moartă, trecem pe lângă vestitul Qumran, unde au fost descoperite celebrele manuscrise de la Marea Moartă, apoi, admirând superba panoramă oferită de Marea Moartă, Iordania și Munții Iudeei, ne îndreptăm spre sud. Ajunși la Ein Gedi, putem opri pentru a marca sosirea in cel mai jos loc de pe Pământ, la altitudinea de -413 m față de nivelul mării. Aici, se pot vizita izvoarele termale, rezervația naturală și locurile prin care a trăit regele David pe vremea când era păstor.
Călătorind puțin mai la sud ajungem aproape de celebra cetate Masada, al cărei nume vine din ebraica veche și înseamnă „fortăreață”. Evreii au ridicat aici o garnizoană în secolul I î.Hr. pe o culme abruptă la 470 de metri deasupra Mării Moarte, o poziție strategică ce oferă o vizibilitate pe un teritoriu extins – e greu să urci până aici, dar să-i mai și cucerești – ca să se apere de invadatorii vremii. Cu timpul, a fost întărită și extinsă pe vremea lui Irod cel Mare, devenind o fortăreață în toată regula, unde el s-a ferit de iudei și de atacurile egiptenilor. Zidurile de apărare de patru metri grosime au fost dotate cu turnuri de observare și de apărare. Cetatea devenise un mic orășel imposibil de cucerit.
În anul 66 evreii au provocat o răscoală împotriva romanilor. Această decizie a avut urmări grave, deoarece i-a întărâtat și mai tare pe romani, care, câțiva ani mai târziu, au cucerit Ierusalimul. Așa că singurul refugiu din calea romanilor le mai rămăsese Masada. S-au ascuns acolo aproape 960 de oameni. Câțiva ani mai târziu, în 72, romanii au ajuns la poalele Masadei. O armată de 9.000 de romani au început asediul. Însă nu au putut cuceri fortăreața. Așa că au înconjurat-o, cu încă un zid, lung de doi kilometri, ca nimeni să nu plece de acolo.
pentru a evita căderea în mâinile romanilor și o viață de sclavi, evreii și-au luat viața. Cum evreii nu aveau voie să se sinucidă, fiind considerat păcat în religia lor, s-au tras la sorți câțiva bărbați care să-i ucidă pe toți ceilalți, apoi s-au ucis între ei și doar unul s-a sinucis. Când conducătorul legiunii romane a reușit să intre în cetate, au găsit ascunși cinci copii și două femei, de la care au aflat cele întâmplate. Redescoperită la mijlocul anilor 1800, Masada a fost apoi cercetată arheologic, reconstruită în 1966 și introdusă în circuitul turistic. În anul 2001, fortăreața a intrat în patrimoniul mondial UNESCO.
https://www.youtube.com/watch?time_continue=47&v=XxWa_MNm5x8&feature=emb_title
Sus, la fortăreață, se poate ajunge fie cu telecabina, pe cablu, fie mergând pe potecile care duc spre vârf. Iar de sus, panorama care ți se deschide ochilor îți taie respirația.
Și cum s-ar putea încheia mai frumos o astfel de zi, dacă nu cu o baie în Marea Moartă? La câteva minute spre sud de la Masada, pe malul israelian al Mării Moarte, se află stațiunea Ein Bokek, o bijuterie unde hotele ultramoderne și plaje îmbietoare te așteaptă să simți pe pielea ta vestitele minerale ale Mării Moarte. Senzația pe care o simți la contactul cu apa este unică și, după ce îți rezolvi problemele de echilibru cauzate de salinitatea prea mare a apei, nu îți mai vine să ieși din mare. https://www.youtube.com/watch?v=qbcvtMYG0Q0
Mirodenii, cosmetice cu minerale de la Marea Moartă, uleiuri esențiale, arome deosebite, munte și mare, pustiu și civilizație, toate te așteaptă în Israel.
- Jerusalim by night
- The old city
- Jaffa Street, Jerusalim
- Tineri pe Jaffa Street
- Notre Dame, Ierusalim
- Ierihon, așezămânul românesc
- Iordanul
- La Iordan
- Iordan
- Adevăratul loc al botezului, Iordania, 300 m de Iordan
- Iordanul
- Masada
- Masada
- Masada
- Masada
- Masada
- Masada
- Masada
- Masada
- Marea Moartă
- Cel mai jos loc de pe Pământ
- Ein Bokek
- Ein Bokek – plaja
- Ein Bokek – Plaja
- Masada
Mai mult decât orice, Israelul este o poveste despre viață, oameni și Dumnezeu. O poveste pe care, după ce o asculți o dată, nu te mai saturi să o asculți.
Shalom!