Namaste, Nepal!

Despre Nepal vă mărturisesc că nu am știut prea multe lucruri, cu excepția faptului că este țara în care se găsește nu doar Everestul, ci și alte 7 vârfuri care depășesc 8.000 de m altitudine. De fapt, din cele 10 astfel de vârfuri, 8 se află în Nepal, iar 2 în Pakistan. Și, tot despre Nepal, îmi povestea tatăl meu cu foarte mulți ani în urmă că este una dintre cele mai sărace țări ale lumii.

Și totul ar fi rămas aici. Asta, dacă într-o zi nu-mi sărea în ochi o ofertă de zbor foarte faină, pe care am simțit că nu o pot rata. Și, în câteva ore, un mic grup a fost deja închegat, biletele de avion au fost rezervate și….ce mai era oare de făcut? Păi, cam totul!!! Până la ora plecării, mai erau vreo 3 luni, timp în care m-am apucat temeinic de studiat. Nu știam ce vom face odată ajunși în Kathmandu, cum ne vom umple zilele rezervate pentru excursie, unde vom dormi sau cum ne vom deplasa. Nu mai spun nimic nici de faptul că, destul de repede, am înțeles că acolo nu prea se gătește ardelenește.

Căutând, fără succes, mașini pentru închiriat, am descoperit că în Nepal se conduce pe partea stângă, cu volanul pe dreapta. Am mai aflat că pentru Nepal ne trebuie viză, iar aceasta costă vreo 25 de euro, moneda locală este rupia nepaleză, iar, în fața ei, leul nostru se simte un veritabil dragon. Am trecut și prin marea dilemă dacă să ne vaccinăm sau nu, alegând într-un final să folosim brevetatul vaccin ardelenesc homeopatic, din molecule de prună. Și, deși am fost un grup multietnic, reprezentativ pentru Ardeal, nu am avut probleme de dezacord, cel puțin nu în această privință. De asemenea, în Nepal nu avem reprezentanță diplomatică, eventualele probleme putând fi rezolvate prin intermediul reprezentanțelor diplomatice ale unor alte țări membre UE.

Tot la ciclul Știați că…aș mai adăuga faptul că, în anul 2015, Nepalul a fost zguduit de un cutremur care a făcut peste 8.500 de victime. Apoi, între 1996 și 2006 țara a trecut printr-un război civil finalizat cu detronarea regelui și sfârșitul singurului regat hindus din lume, astăzi Nepalul fiind o republică formată din 7 state. Nepalul este și țara în care se află Lumbini, locul de naștere al lui Budha, aici trăind o numeroasă comunitate budistă, provenită în special din Tibet.  Ca și vecini, Nepalul este înconjurat doar de India și China, fiind situat destul de aproape și de Bhutan sau Bangladesh. Populația Nepalului se apropie de 30 milioane locuitori, unii dintre ei trăind chiar și în sate situate la peste 5.000 m altitudine. Iar steagul Nepalului este unicat, ca și formă, nefiind dreptunghiular.

Mă opresc aici cu povestea cercetării și pregătirii plecării, sărind direct în avionul care, după o escală de câteva ore în Dubai și 9 ore de zbor ne lăsa, teferi și plini de nerăbdare, pe aeroportul din capitala Nepalului. Formalitățile vamale nu durează foarte mult, mai ales dacă sosești cu documentele pregătite și cu formularele de viză gata listate.

În Nepal poți merge din mai multe motive. Unul ar fi să escaladezi un vârf de peste 8.000 de m….și aici nu cred că vă pot ajuta foarte tare….deși cunosc cîțiva oameni potriviți. O altă variantă posibilă pentru cei ce ajung în Nepal este aceea de a ajunge într-o tabără de bază, situată pe la 5.000 de m altitudine…este realizabil cu o condiție fizică bună și timp necesar la dispoziție. Varianta cea mai interesantă, din punctul meu de vedere, mai ales pentru o primă vizită în Nepal, este însă aceea de îți face o imagine generală, vizitând o diversitate cât mai mare de zone, de-a lungul și de-a latul țării. Nepalul nu are rețea de cale ferată, totul se transportă doar pe șosele, iar distanțele se parcurg cu o medie orară destul de mică. Dar, important este că se pot parcurge, iar la drumuri se lucrează destul de mult.

Pentru o primă vizită, care vă va convinge să reveniți, cred că este potrivit un traseu care să vă poarte de la aglomerata capitală Kathmandu până la superbul parc național Chitwan, situat la granița cu India, de la micile sate de munte până la elegantul oraș Pokhara, de la joasa vale a râului Trishuli, până pe traseele de trecking ce-ți poartă pașii dincolo de 3.000 de m altitudine. Este un traseu de-a lungul căruia vei avea șansa de a surprinde cu adevărat spiritul Nepalului, de a cunoaște oameni simpli, dar deosebiți tocmai prin eleganța simplității lor. Îi poți surprinde și poți interacționa cu ei fie pe marginea unei prăpăstii, fie la o nuntă sau la un spectacol, călătorind împreună sau doar intersectându-te pentru câteva momente pe o cărare de munte. Ii poți cunoaște ascultând o lecție la școală, admirând croitoreasa care îți lucrează un superb sarii, discutând cu un călugăr budist sau admirând un copil care, sub supravegherea părintelui, își pregătește temele pe o piatră de la margine drumului.

O scurtă ședere în capitala Kathmandu are rolul de a te familiariza cu întreaga atmosferă, de a te pregăti cultural, gastronomic și emoțional pentru restul călătoriei. Iar restul, vine de la sine. De fapt, fiecare clipă îți va fi atât de plină, încât nici nu-ți vei da seama când au trecut zilele. În drum spre parcul Național Chitwan sau spre Pokhara, pe lângă imaginile atât de diferite de cele cu care ne este obișnuită retina, turistul are șansa de a petrece zeci de kilometri pe apele adesea înspumate ale râului Trishuli, devenind o adevărată echipă împreună cu cei cu care împarte aceeași barcă.

Parcul Național Chitwan este primul parc național din Nepal . A fost înființată în 1973 și a primit statutul de sit al Patrimoniului Mondial în 1984. Aşezat la baza masivului muntos Himalaya, Parcul Naţional Chitwan, bogat în specii variate de floră şi faună, este cămin pentru una dintre ultimele populaţii de rinocer asiatic cu un singur corn şi a tigrului de bengal, precum şi a altor specii de păsări şi animale reprezentative pentru ecosistemul asiatic. Călătoria prin Chitwan începe în Sauraha, o mică așezare locuită de localnicii Tharu și o locație turistică superbă. Peisajul spectaculos, acoperit cu vegetaţie luxuriantă schiţează parcului întregul areal de o frumuseţe naturală excepţională. Dealurile împădurite şi peisajele schimbătoare ale albiei râurilor fac din Parcul Naţional Chitwan una dintre cele mai atractive zone de şes din Nepal. Întreaga proprietate găzduieşte râul Narayani, al treilea cel mai mare râu din Nepal care izvorăşte din înălţimile montane din Himalaya şi se revarsă în Golful Bengal oferind privelişti uimitoare. Parcul este ultimul exemplu major de ecosistem natural al zonei Terai şi a cunoscut un impact uman minim pe fondul dependenţei de resurse naturale a comunităţii Tharu, care locuieşte în anumite părţi din interiorul şi din exteriorul parcului. Găzduieşte o diversitate mare de specii, 31% dintre acestea sunt mamifere, 61% sunt păsări, 34% sunt amfibieni şi reptile, şi, totodată, regăsim aici 65% din totalul speciilor de peşti din Nepal. Este recunoscut la nivel mondial pentru cea mai mare densitate de păsări din lume, peste 360 de specii. În jurul anului 2011, populaţia de rinocer asiatic cu un corn reunea peste 500 de exemplare, iar în 2010 peste 120 de tigri bengal se găseau în parc. Sunt luate permanent măsuri de către organizaţiile locale şi autorităţi pentru combaterea braconajului.

O altă destinație de excepție a Nepalului este orașul Pokhara, locul de plecare către unele dintre cele mai frumoase circuite de trekking și baza de plecare către Annapurna. Aici poate începe trekkingul spre baza muntelui Annapurna, prin punctul Poon Hill, situat la 3210 metri altitudine. Este una dintre cele mai spectaculoase zone din Himalaya, cu o panoramă extraordinară în care pot fi văzuți trei munți peste 8000 de metri: Dhaulagiri, Annapurna și Manaslu. Totul, în timp ce treci prin zone locuite, cu școli la mare altitudine, mulțimi de tineri, terenuri bine lucrate și folosite la maximum.

Despre Nepal, se poate vorbi foarte mult. Sau, când ai terminat cu vorba, poți merge să-l simți acolo, la el acasă. La umbra munților înalți. Riscând să te îndrăgostești iremediabil de acest petec de pământ care se apropie atât de mult de soare.

PS. Mulțumiri lui Jay Gurung pentru tot sprijinul acordat.

Namaste!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Log in with your credentials

Ați uitat datele dvs.?